fbpx

Olvasóverseny 3-6. osztály

Nógrádi Gábor: Gyerekrablás a Palánk utcában

Ilyet se látott még a világ! Hogy egy nyomozó a gyerekrablók pártjára álljon, őket segítse, és ezzel összezavarja a rendőrséget? Meg egyébként is: milyen detektív az, aki nyomozás helyett focizik, ócskásnak meg kéményseprőnek öltözik, és ezzel szinte őrületbe kergeti szerencsétlen főnökét? De ez még semmi! A legfurcsább, hogy mi, az olvasók is egyetértünk Hecseki Boldizsárral, és izgatott lelkesedéssel követjük Kondor Lajcsi, az elrabolt kisfiú kalandjait. Pedig a regény ugyanolyan vérfagyasztóan kezdődik, mint a gyerekrablásról szóló történetek általában. A kisfiú eltűnik, a rablók zsaroló levelet küldenek, pénzt követelnek és fenyegetőznek. Továbbá minden szörnyen titokzatos és félelmetes. Aztán elszabadul a pokol! Megtudjuk, hol van az elrabolt gyerek, és kik a rablók, miközben az ifjú nyomozót, Hecseki Boldizsárt, folyton letartóztatják… A fergetegesen vidám regényből nagysikerű film is készült Koltai Róbert főszereplésével.

Nógrádi Gábor javaslatára a Gyerekrablás a Palánk utcában című könyv résztvevői korosztályát kibővítettük 3-6 osztályra. A tartalmi elemekre rákérdező feladatok közösek lesznek mind a négy évfolyamnak, a fogalmazás és csoportmunka feladatokat viszont külön készítjük 3-4 és 5-6 osztálynak. Az eredményhirdetésnél egyben díjazzuk a 3-6 osztályt.

Nógrádi Gábor: „Ez volt a legelső regényem. A fiaimnak írtam, Gergelynek és Bencének. Bencét bele is írtam a történetbe. Róla mintáztam Dávid Anti figuráját. És ami még érdekesebb: ezt a szerepet Bence játszotta el a filmen! Azaz: eljátszotta saját magát! A fotón éppen egy nagyon csúnya jelenetet láthatsz. Az elrabolt Lajcsika fülét javasolja levágni Dávid Anti (azaz Bence), hogy a szülőknek elküldve bebizonyítsa: a gyerekrablók nem viccelnek! Nem árulom el, hogy Lajcsika elfogadta-e a véres ötletet, de sejtheted…”

A verseny menete részletesen >>

Nevezés a tavaszi olvasóversenyre