fbpx

Esti mesék lázadó lányoknak

Téli egyfordulós
családi olvasóverseny

Családi olvasóversenyünkön 4 korosztályban vehetnek részt gyermekek szüleikkel együtt. Két feladatsor közül választhatnak:

1. Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak,

2. Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Versenyünk célja: szülők és gyerekek közösen olvassanak és beszélgessenek a példaképek erejéről.

„Nélkülözhetetlen olvasmány a lányok és a fiúk számára is; azoknak a gyerekeknek, akik ezt olvassák esténként, lesz majd bátorságuk nagyot álmodni.” – Fiona Noble, The Guardian

Ha belelapozunk ezekbe  a sikerkönyvekbe, akár beszélgetőkönyveknek is nevezhetnénk, a kötetek egyik lényege úgyis éppen az együtt gondolkodás, az együtt álmodás, az együtt alkotás.

Ezt továbbgondolva elképzeltük, ahogy az apák és anyák egy hideg téli estén egy bögre forró teával bekuckóznak gyermekeikkel egy puha sarokba, és „életbevágó” kérdésekről beszélgetnek. Szerintem életbevágó, hogy a mai gyerekeknek legyenek példaképeik. Ez a könyv pedig lehetőséget ad arra, hogy beszélgessünk nagy formátumú emberekről, kiemelkedő teljesítményről, bátorságról, kitartásról.

„Töltsük meg a fiúk és lányok fejét hősökkel, akiknek nem a derékméretük, vagy az  autójuk márkája a legmarkánsabb vonásuk. Fordulhassanak  olyanokhoz, akik bátrak és nem adják fel. Akiket lehet követni, mert inspirációt nyújthatnak, akik megerősítik gyerekeinket, bajban kapaszkodóul szolgálnak, szükség esetén bátorságot, kitartást meríthetnek példájukból. Akik lángra lobbantják a képzeletüket, elültetik az érzést, hogy KÉPES vagy rá, hogy valami olyat csinálj, amiért bekerülnél ezekhez hasonló könyves csodába.”

Hintafa blog 2018. szeptember 12-i bejegyzés

A verseny menete:

A könyvek jellegéből adódóan érdekes olvasmányt nyújtanak bárkinek, ezért általános és középiskolás diákok jelentkezését várjuk. A könyvek bizonyos részeit szükséges csak elolvasni a feladatlap megoldásához. A gyerekeket egy szülő/nagyszülő mentorral együtt várjuk a versenyre.

Az Esti mesék lázadó lányoknak első kötetéhez korosztályonként 10 feladatot készítettünk. Aki 2018. decemberében részt vett első téli olvasóversenyünkön, az csak a második kötet feldolgozására jelentkezzen. A második kötethez 5-6 feladatot tervezünk. A verseny egy fordulón keresztül zajlik, 2019. december 20-án indul, és 2020. január 31-ig kell beküldeni a kész feladatsorokat.

A feladatlapban főként kreatív, gondolkodásra és álmodozásra késztető feladatok lesznek, amelyek alapjául a könyvekben szereplő személyek szolgálnak. Lesz egy esszé/fogalmazás és egy mentorral közösen készített projektfeladat is. A verseny alatt elkezdenek a versenyzők egy példaképnaplót is készíteni (az első téli olvasóversenyen részt vevők folytathatják a megkezdett naplót), amelybe a későbbiekben is írhatnak azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak rájuk.

A részvételt természetesen nem csak lányoknak ajánljuk. A szerzőpáros is kiemelte, hogy nagy szükség van arra, hogy fiúk is tudjanak női hősökkel azonosulni. Olvashatnak majd űrhajósokról, autóversenyzőkről, matematikusokról sőt, hadvezérekről is.

Nézzétek híres művészek ajánlóit ehhez a könyvhöz:

 

Javasoljuk, hogy a könyveket könyvtárból szerezzék be, vagy a Móra Kiadó honlapján 20%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni:

Esti mesék lázadó lányoknak 1. akció >>

Esti mesék lázadó lányoknak 2. akció >>

Választható korcsoportok:

  • 1. és 2. osztály;
  • 3. és 4. osztály;
  • 5. és 6. osztály;
  • 7-12. osztály.

A verseny értékelése:

Minden résztvevő páros, aki beküldi a kitöltött feladatsort, oklevelet kap. Korosztályonként díjazzuk az első 3 helyezettet.

 

Nevezési díj: 

  • 2900 Ft/fő
  • óvodástestvér – 1500 Ft/fő

Nevezési határidő: 2019. december 16.

Kérdése van? Írjon nekünk!

12 + 1 =